dinsdag 6 maart 2012

Living like Larry - The goods life

Ik zweer je, als ik echt geloofde dat het mij - of wie dan ook - zou helpen, zou ik gewoon mijn mond dichthouden. Maar het werkt niet. Steeds als ik geld, spullen of prestaties op de eerste plaats zet, denk ik er onwillekeurig aan dat niemand op zijn sterfbed zegt: 'Weet je, ik had zo graag meer spullen willen hebben'. Het is de finale die me zorgen baart.

Colin Beavan - No impact man (blz 153)

Larry, de lieve, wijze, maar wat onhandige hoofdpersoon uit het boek The Gospel According to Larry, probeert te leven met honderd spullen. Nu is hij
1. van het mannelijke geslacht
2. een beetje apart en
3. een persoon uit een boek
Dus is dat voor hem mogelijk, maar het is moeilijk dit zomaar zonder nadenken te volgen in het echt. Toch voelde ik me erg aangesproken door zijn ideeën. Alleen nog maar leven met wat ik echt nodig heb: yes please! Al tijden ben ik bezig alleen nog maar kleding te kopen die ik echt wil hebben. Dit vind ik al ontzettend moeilijk: een miskoop maak je, tja, snel?

Media are suggesting that the good life is attainable by the goods life
Dit is de kern van het hele probleem: we denken oprecht gelukkiger te worden van nieuwe kleding, een mooie auto, een paar extra oorbellen, meer sportsgear en andere dure spulletjes (want duur staat natuurlijk gelijk aan kwaliteit!). We denken dat we gelukkig zullen zijn als we hier maar voldoende van hebben. Misschien is het fijn om zo te denken, omdat je zelf alle controle hebt over wat je koopt. Andere dingen die je gelukkig zouden kunnen maken (vriendschap, familie, liefde, iets behalen): daar heb je daarentegen veel minder controle over.

When people are under the sway of materialism, they focus less on caring for the earth
Als jouw zorgen op koopavond of zaterdagochtend bestaan uit "het scoren van het juiste jurkje" of "het vinden van een paar killer heels", dan is het 'logisch' dat je geen tijd meer hebt om na te denken over waar die spullen vandaan komen. Immers, je shopping spree vergt al zoveel energie. Ik kan er nu wrange grapjes over maken, maar het internet zit vol met ook dit soort blogs. Ik wil niemand voor het hoofd stoten, maar het idee achter tentoonstellen wat je heb gekocht (shoplogs) heb ik nooit goed begrepen. Je hebt een beperkte hoeveelheid aandacht. Is het niet zonde als je die opmaakt aan 'meer'? Je kunt niet écht nadenken over de herkomst van spullen als je in je hoofd steeds bezig bent met meer. En kijk eens eerlijk naar jezelf, ben je vaak bezig met meer? Hoort bij dat jasje niet een paar schoenen, of andersom?

We need to find a way to diminish the power of materialistic values

Waar deze prachtige alineakopjes vandaan komen? Uit het filmpje hieronder. Met kleine tekeningen wordt snel duidelijk waar ik over schrijf, want gelukkig ben ik niet alleen met deze ideeën. Dit vat precies samen waar ik naartoe wil. Een andere strategie om te leven dan louter bestaan en consumeren.Het mooie is: dit filmpje draagt ook echte oplossingen aan (druk vaker het geluid uit bij reclames, gebruik ad block etc.). Kijk het even, het is echt het kijken waard. So the next time you've had a blow to your self-esteem, consider a different coping strategy, like spending time with friends
 


Living like Larry, nr 23, maart 2012

6 opmerkingen:

 1. Altijd maar meer kopen maakt inderdaad niet gelukkig, maar tot een bepaalde hoogte maakt materialisme wel gelukkig, want er wordt ook iets van je verwacht in de maatschappij. Het hangt dus niet alleen van jezelf af, maar ook van datgene wat de mensen om je heen doen. We moeten met zijn allen naar minder als we echt liever willen zijn voor onze planeet... Ik doe mee in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed stuk! Ik dnek dat je dit ook wel interessant zult vinden http://programma.vpro.nl/gesprekop2/afleveringen/2012/aflevering-7-tim-jackson.html Hij heeft onderzoek gedaan naar hoe wel de welvaart kunnnen verbeteren zonder economische groei..sluit erg aan bij dit filmpje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vandaag zag ik voor het eerst een duurzaamheidslogo op de Pickwick-thee. Meer info: http://pickwick.nl/duurzaamheid. Zou mijn mailtje dan toch een beetje geholpen hebben? :)

  Mijn thee smaakt nu extra lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier is een filmpje van Alex Day, die minder dan 100 spullen heeft: http://www.youtube.com/watch?v=4vbN5a2oG0A. Het deed me wel nadenken over wat ik heb en wat ik eigenlijk niet nodig heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit soort filmpjes moet ik eigenlijk even eens in de zoveel tijd kijken. Ga 'm opslaan bij mijn favorieten! Ga vanmiddag een milieu-gerelateerd blogje posten. Hebt laatst namelijk uitgerekend hoeveel liter water ik per jaar verspil met douchen en hoeveel co2 ik de lucht in schiet met mijn computer gebruik en daar ben ik heel erg van geschrokken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Esther: ik ga het binnenkort kijken!

  @ Esra: Hee, dat is leuk! Hoewel ik denk dat het heel veel praatjes en plaatjes is (er staat in die informatie weinig 'wij doet DIT en DIT'; er staat meer 'DIT en DIT is nodig'), elke stap is er één! :)

  @ Nicole: Oeh, wat een sexy accent! Haha en daarnaast respect voor deze jongen, hij is ook nog heel grappig :P.

  BeantwoordenVerwijderen