vrijdag 17 augustus 2012

Living like Larry - Plastic soep II

Meer over de plastic soep is te lezen in het eerste stuk. Deze pijnlijk duidelijke infographic richt zich op wat het gevolg van al dat afval in zee is voor de vissen... die we (of: sommigen) eten.

Ocean of Garbage
Created by: MastersDegree.net

Ondanks al dit nare nieuws, heb ik een manier gevonden waarop je kunt voorkomen dat jij hier aan bijdraagt.

Twee weken geleden kocht ik grappige netjes, bij een Dit is Waar-winkel. Ik gebruik ze in plaats van de plastic tasjes waar je in de supermarkt geacht wordt groente en fruit in te doen. Ze bevallen me zo goed dat ik ze wel aan iedereen cadeau zou willen doen... maar omdat ik het geld daar niet voor heb, leen ik ze voorlopig aan m'n huisgenootjes :)

Ondertussen wil ik jullie allemaal aanmoedigen de again & a-gain netjes ook te gaan gebruiken! En wel om deze 6 redenen.

- Het is handig: er past méér in dan in de plastic tasjes en deze scheuren niet!
- Nooit meer dat schuldgevoel/luxeprobleem als je thuiskomt: wat moet ik nu weer met dit zoveelste plastic tasje?
- Je maakt een statement: leuk, als jouw tomaten in een groen tasje over de kassaband rollen. Vind ik tenminste. Ik heb in ieder geval nog nooit met zoveel glimlachende en nieuwsgierige mensen in de rij gestaan.

- Voor wie een stiekeme crush heeft op een cassière: je krijgt meteen een kans hem/haar aan te spreken, als je zegt wat er in zit: "Dit zijn perziken, dat zijn appels, en oh, heb je zin om ze samen op te eten?" ;-)
- Als de plastic tasjes op zijn is dat voor jou geen probleem (en als je 's avonds pas tijd hebt voor boodschappen, zoals ik, dan weet je dat dit best vaak gebeurt!)
- En natuurlijk reason no 1: je draagt niet bij aan de plastic soep

Heb je meer manieren om minder plastic te gebruiken, speak your mind!

9 opmerkingen:

 1. Ik dacht de vorige keer na over dat ik dat ook moest doen. En toen bedacht ik mij dat ik nooit plastic zakjes gebruik (geen fruit enzo), behalve als ik een grote tas vergeet mee te nemen naar de supermarkt en ik mijn spullen naar de auto moet krijgen. Maar goed, dat zou ook kunnen gebeuren met een alternatief als dit. Ik kan er dus niets extra's aan bijdragen: ik gebruikte het toch al niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In Zuid-Afrika vragen ze aan de kassa van de supermarkt of je een tasje (of meer) wilt. Hiervoor betaal je 3 eurocent (omgerekend). Je zou denken dat het werkt, maar niets is minder waar: ie-de-reen gebruikt die plastic tasjes. Er zijn zelfs vrouwen die die tasjes voor je inpakken. Ik neem mijn lege rugzak mee, en nog een extra tas voor je weet maar nooit.

  Gaat niet over groente en fruit, maar wel over de de plastic soep waar Z-A ook aan meewerkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben altijd van die grote stevige boodschappentassen die we hergebruiken. Voor groente en fruit gebruiken helaas nog wel van die plastic tasje, maar ik heb je link naar die netjes opgeslagen voor als mijn loon binnen is... ;-) ik vind het wel een hele goede namelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vrolijk word je er niet van nee :(
  Ik verbaas me altijd over mensen die hun brood elke dag in een zakje doen en dus elke dag zo'n zakje weggooien. Ja, een trommeltje is ook van plastic, maar gaat wel ietsjepietsje langer mee.
  En als ik thuis iets op wil bergen op een manier dat er geen lucht meer bij komt stop ik het ook altijd in een bakje in plaats van een zakje.

  En dan die plastic speeltjes en andere prullen die je vaak gratis toegestopt krijgt: niet aannemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Luiers, what the fuck? Maar goed, die netjes zijn echt slim! Weet je ook of je ze in een echte winkel kunt kopen in plaats van een webwinkel? Ik vind dat altijd wat fijner.
  Oh, en een tip: koop een herbruikbare fles om uit te drinken. Die moet je dan natuurlijk ook goed wassen, maar dan hoef je in ieder geval geen plastic flesjes te kopen en dat scheelt uiteindelijk nog best wel wat geld ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, je kunt ze kopen bij de dit is waar winkel, in Utrecht zit hij op Lijnmarkt 21, parallel aan de Oudegracht dus. Daar heb ik ze ook vandaan :)

   Verwijderen
  2. Nog een betere tip: ga een keer bij een wielerkoers kijken en neem bidonnen mee die zij weggooien. Die zijn sneller afbreekbaar dan plastic én je hoeft niets te kopen ;)

   Verwijderen
 6. Ik gebruik ook die grotere boodschappentassen zodat op die manier al iets minder plastiek gebruikt wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede tip! Ik leg groenten en fruit altijd los in mijn mandje/karretje, maar met afrekenen is dat niet zo handig.
  In ieder geval koop ik zoveel mogelijk losse producten i.p.v. voorverpakte, drank in glazen flessen, en koop ik producten die tig keer in plastic gewikkeld zijn überhaupt niet.
  Sinds een paar maanden gebruik ik ook alleen vaste zeep i.p.v. pompjeszeep (alhoewel je die laatste ook kunt bijvullen, maar daar heb je toch weer een grotere fles voor nodig), en vaste shampoo van de Lush. Die laatste is echt een aanrader. Maar het helpt natuurlijk ook al om gewoon minder schoonheids-, verzorgings- en schoonmaakproducten te kopen. Als je goed kijkt is plastic overal... Erg genoeg!

  BeantwoordenVerwijderen