donderdag 1 november 2012

Living like Larry - Fair verlanglijstje

Hierbij, als vervolg op het stuk over feestmaand december: een aantal leuke, duurzame cadeautjes!


1. Mooi alternatief voor dat plastic boterhamzakje: lunchskins! Er is een variant voor twee (met proppen drie) boterhammen en een variant voor vier.
2. Een G-star spijkerbroek van katoen en ... brandnetel?
Update: helaas, Netl is gestopt...
Bamboesokken, -kleding en ondergoed van Greendaddy bestaat nog wel!


3. Who made your pants? Dat vind ik een goede vraag... zie het toffe ondergoed van het gelijknamige merk!  Zoals ze zelf schrijven:

We think that it's not really on for anyone to be made to work in bad conditions just for a cheap pair of pants. Who could feel lovely in something made in a bad place? So we make our pants in a great place.

De setjes worden trouwens 'gewoon' in Engeland gemaakt!
Update: helaas is Who Made Your Pants in 2015 gestopt.


4. Take5-netjes, in plaats van plastic tasjes, om je groente en fruit in te vervoeren van de supermarkt naar je huis. Zie deze review en hier mijn eigen argumenten. Ik heb ze nu een half jaar en gebruik ze echt altijd. Er vanuitgaand dat ik ongeveer 4x per week groente/fruit koop die in een plastic zakje moet, heb ik daarmee (26x4) 104 tasjes bespaard. Behoorlijk veel he?
Waarom is dit een leuk cadeau: omdat ze relatief duur zijn om voor jezelf te kopen (en je dat dus niet zo snel doet) én omdat het een heel geschikt cadeau is voor duurzaam-minded-people :)
Je kunt ze onder meer kopen bij de Dit is Waar-winkels (vroegere wereldwinkels).


5. Heb je echt genoeg geld? Ga voor een grote tas van the Ecoist (ik droom al 3 jaar van deze!), gemaakt van oud verpakkingsmateriaal. Tip: als je je eerst even aanmeldt voor de nieuwsbrief... bijna elke week mailen ze een kortingscode!
Andere gerecyclede tassen (meer voor mannen): Freitag! Of ga voor een iets betaalbaardere variant, allebei gemaakt van vrachtwagenzeil.


6. Chocola! Jammer voor vriendinnetjes op dieet, maar de chocolade van Tony's Chocolonely is  echt onweerstaanbaar. Hoewel, met een beetje geluk doet een vriendinnetje op dieet aan regifting... ;-)

Bron


Trouwens, het foodaanbod van fair trade is enorm! Je kunt mensen ook verrassen met stroopwafels, honing-bastognekoekjes, brownie-bakmix, bijzondere thee, wijn of koffie(bonen).
Kookboeken kun je ook vinden bij de Dit is Waar- of wereldwinkels.

7. Op kraamvisite in december? Kijk eens bij Pure Starters of Green Jump!
Als er één ding veel te vinden is in de fair trade wereld, zijn het babyspulletjes... Wat zegt dat over ons?


8. Ohja, je kunt natuurlijk van alles en nog wat adopteren. Zelf ben ik adoptie-moeder van een zeeschildpad :) 'Gekocht', of beter gezegd mijn bijdrage betaald, terwijl ik op reis was in het regenwoud. Ik zou het best leuk vinden om er nog een aap bij te hebben!


9. Of kies iets uit in de mooie collectie van Unicef-sieraden...


10. Tot slot, voor wie liever zelf wil knutselen... de tutorial voor het maken van een portemonnee(-tje) uit een melkpak ;-)

Enne, denk na over ethische aspecten van cadeaus; bijvoorbeeld de omstandigheden waarin goud gewonnen wordt, voor die ketting die je vraagt....! Benieuwd waar het goud voor jouw sieraad gevonden werd? Kijk bloed, zweet, en luxeproblemen terug.


Nog meer cadeau-inspiratie nodig? Zie deze enorme lijst, ingedeeld op categorie! :) Als daar niets voor je bij zit...

Update: For the love of chocolate vind ik ook erg tof!

5 opmerkingen:

 1. Wauw wat een leuke ideeen allemaal! Hiermee wordt wel weer bewezen dat bewuste cadeaus helemaal niet suf hoeven te zijn!
  Trouwens, ik kwam deze (http://www.trashfashion.nl/) website tegen, misschien ook iets voor jou? Ik vind 'm heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tof! Daar kan ik wel wat mee :)
  Hoe zou het zijn met zilver? Ik draag geen goud!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah, goede tips! Ik heb ooit een geit 'gekregen', misschien vraag ik weer zoiets :) Vond ik zo'n goed idee, dat je dieren kunt 'geven', dat lijkt zoveel tastbaarder dan 'gewoon' wat geld storten voor een goed doel. (Ik moet zeggen dat ik niet zeker weet of het ook echt zo werkt of dat het puur symbolisch is, maar toch).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, ik zag laatst inderdaad die lunchskins in de winkel liggen en ze zien er echt schattig uit :) Ik heb gewoon een broodtrommel, dus ik had ze niet nodig. Die netjes staan wel op mijn verlanglijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel leuk om te lezen en inspiratie op te doen!

  BeantwoordenVerwijderen