vrijdag 4 oktober 2013

Living like Larry - Fair verlanglijstje #2

Oh, ik ben al bijna te laat! De pepernoten liggen zeker alweer een maand in de winkel, binnenkort wordt het kouder en gaat er gepland worden voor de feestdagen, en verjaardagen... Gebrek aan inspiratie voor jezelf of iemand anders? Zie hier: cadeautjes die de wereld geen kwaad doen!

Little sidenote: het is absoluut niet (nooit) mijn bedoeling om iemand aan te zetten tot kopen. Mijn blogs zijn bedoeld om na te denken over consuminderen. Dat is: minder spullen kopen die je niet nodig hebt. Maar, in december of met een verjaardag ontkom je niet aan cadeautjes. Dus heb ik dit lijstje gemaakt. Je kunt er inspiratie uit halen voor cadeaus voor mensen die alles al hebben, waarmee je het milieu minder schaadt en eventueel ook iets goeds voor de wereld doet.
Maar denk vóór je verder leest ook even aan Loesje ;-).


1. Upcycling 
Ik heb weer een toffe webshop ontdekt! Green the Gap maakt portemonneetjes van rijstzakken, iPadhoezen van hergebruikt rubber en nog veel meer 'upcycling' spulletjes. Trouwens, bewuste kleding vind je hier ook, zoals shirtjes van 70% bamboe en 30% organisch katoen.
Green the Gap is onderdeel van een NGO uit India, die probeert bewustzijn te creëren over milieu- en sociale problemen. Door te kopen steun je dus dit goede doel en ondertussen maak je de werknemers van dit bedrijf in India ook blij. Daar houd ik van :).

Voor op je verlanglijstje: portemonnee van bierblikjes of regenboogkleurig notitieboekje (gemaakt door vluchtelingen uit Tibet).

En kijk dit prachtige jurkje met kraanvogels erop!


2. Een fairtrade smartphone?
Heb je wel eens gehoord van conflictmineralen? In een smartphone zitten duizenden onderdelen. Veel daarvan zijn mineralen, die gewonnen worden in landen waar de arbeidsomstandigheden slecht zijn. Tin wordt bijvoorbeeld gewonnen in Congo. Door steeds maar weer een nieuwe telefoon te kopen, draag je bij aan deze slechte omstandigheden en in het ergste geval zelfs aan gewapende conflicten in deze landen.

Fairphone probeert daar iets aan te doen. Ik vind hun achterliggende verhaal gaaf. Het is simpel, maar waar:

You can change the way products are made, starting with a single Phone.Together, we’re opening up the Supply Chain, and redefining the Economy – one step at a time.

De eerste eerlijke telefoon, een Androidtoestel, verschijnt deze herfst. Ik hoef (en wil) geen nieuwe telefoon, maar ik moet toegeven dat de Fairphone er prachtig uitziet.Bron


 


3. Dit is WAAR-cadeautjes
In WAAR-winkels kan ik uren struinen - maar ik koop er zelden iets. Studentenbudget... en ik vind ook dat er vooral veel spulletjes zijn die ik niet écht nodig heb. Maar wel leuk zou vinden om cadeau te krijgen!
Geen idee wat diegene zou willen krijgen? Geef een cadeaukaart! Meteen een stuk origineler dan een H&M giftcard ;-)

Trouwens, koop jij wél vaak spullen bij WAAR-winkels? Overweeg de duurzame waardekaart aan te schaffen. Hij kost één keer €10 en levert je daarna steeds korting op.


4. Fairforward
Fairforward lijkt een soort afsplitsing van Fair Trade, voor voornamelijk mooie spulletjes/prulletjes. Het meeste is niet zo'n mijn stijl, maar smaken verschillen, dus kijk vooral even rond!


5. Inspirerende boeken
Hoewel er in principe niets éxtra goed is aan een boek cadeau geven, kan een inspirerend boek wel bijdragen aan een betere wereld. Zelf lees ik nu het verhaal van John Wood: Leaving Microsoft to Change the World. Ook dit lijstje van Genoeg is inspirerend; of deze als je liever in het Engels lees.


6. Fair food
Het eerlijker maken van productie is wat betreft begonnen met koffie, dat als eerste grootschalig fair trade te krijgen was. Op zoek naar een cadeau voor een collega? Waarom geen leuk fair theepakket, bijzondere koffiesoorten of de lekkerste chocolade die er is?


Nog niet genoeg cadeautjes? Lees ook het lijstje van vorig jaar!

3 opmerkingen:

 1. Jaaaa ik heb de Fairphone besteld! Hij komt begin december volgens mij, ik ben zo benieuwd! En het zal fijn zijn om een telefoon te hebben waarvan de aan/uit knop reageert als je er op drukt, haha.
  Mijn volgende eerlijke aankoop (oké na de Tony Chocolonely limited editions aaah) wordt een broek denk ik, van Monkee Genes of Kuyichi, en ooooit in de toekomst een tas van O My Bag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat stoer, wat gaaf! Laat vooral weten hoe (fijn) ie is, misschien wil ik 'm in de toekomst dan ook wel!
   Een Kuyichibroek staat ook op mijn verlanglijstje, maar een perfecte (spijker)broek vinden, vind ik bij elk merk lastig.

   Verwijderen
 2. Aanvulling op puntje 3! :) Sinds kort is er in Nijmegen en Utrecht de DuKo: http://dukostudent.nl/. 10% korting bij de WAAR!

  BeantwoordenVerwijderen