woensdag 10 september 2014

Living like Larry - Goed eten II

Vervolg op Goed Eten
Ik kijk verbaasd naar het pakje 'Zero Calorie Spaghetti' in het supermarktschap. Voorzichtig voel ik aan de blanke slierten onder het plastic. Ze veren mee, het is net rubber.
Naast de spaghetti staan de Zero Calorie Noodles en Zero Calorie Rice. Ik draai allebei de verpakkingen om. Een bereide portie bevat inderdaad maar enkele calorieën. Goh. Je zou mijn gezicht eens moeten zien. De term stupéfait past denk ik het beste bij deze situatie...

4. Voedzaam
Wat mij betreft zijn er twee doelen heel nuttig zijn voor iedereen, of je nu vegetariër bent of niet:
1. Beter leren koken
2. Meer over voeding leren
Door veel gerechten en recepten uit te proberen, leer je wat voedzaam is (en hoe voedzaam dat dan precies is). Wanneer je leert combineren met left-overs scheelt dat verspilling (#2), geld en tijd. Tegelijkertijd levert beter en voedzamer leren koken je een tevreden gevoel op: je zit langer vol, hoeft minder vaak te eten en kunt een goede maaltijd voor vrienden bereiden.


Quesadilla (bron)

Door meer over voeding te leren leef je gezonder. Wist je dat vrouwen die etiketten van voedingsmiddelen lezen, gemiddeld 4 kilo lichter zijn?1 Het effect bij mannen was minder groot. Wel zorgen etiketten met de voedingswaarde erop, ervoor dat zowel mannen als vrouwen minder energierijke voeding kiezen.2  Aangezien 31% van de Nederlanders overgewicht heeft, lijkt me dat een heel nuttig effect.

Wanneer je meer weet over de voeding die je koopt of eet, leef je gezonder, voel je je beter en bespaar je geld op nutteloze producten (zie ook #6).

Meestal geldt:
hoe bewerkter het product, hoe minder nuttige voedingsstoffen het bevat
Producten bevatten tegenwoordig vaak of overdreven veel suiker, zuivel, zout of zoetstoffen; of ze bevatten juist helemaal niks, zoals de Zero Calorie-varianten. (Jammergenoeg ben ik vergeten te kijken waar ze van gemaakt waren!)

Let wel op, over voeding wordt helaas de grootste onzin geschreven op het internet. Hoe groter en omvangrijker de beloftes bij een bepaald product, hoe kleiner de kans dat het waar is.

Lekkere dingen die ik laatst klaarmaakte:
- quesedilla's met spinazie en ricotta
- wortel-kikkererwten-burgers
- wraps met rode paprika en tomaatjes uit eigen tuin
- parmigiana (auberginelasagna zonder deeg) to die for. :-)


5. Van ver

Op wereldschaal gaat het er vreemd aan toe met voedseltransport. Albert Heijn en Mora kopen paardenvlees uit Noord- en Zuid-Amerika om te verwerken in allerlei Nederlandse snacks.3 Nederlandse varkens worden naar Italië gereden om te worden geslacht, waarna het vlees hier weer verkocht wordt.

En één van de meest idiote dingen ontdekte ik vorige week pas. Wist je dat de stukjes verse ananas (in zo'n plastic bakje met vorkje) van de Albert Heijn zo'n 24 uur eerder gesneden zijn in GHANA? En dat er elke dag een vliegtuig met ananas vanuit Ghana hierheen vliegt? Dat is toch absurd! Zo hard hebben we die verse ananas toch niet nodig? We kunnen hem ook best zelf schillen en snijden, of niet dan?
Lees zelf het verhaal hier.

Ik ben trouwens even in de winkel gaan kijken. Ananas was op, maar op de mango stond dus mooi niet waar het vandaan kwam :(


Bron

Gelukkig zijn er mensen die hier iets aan proberen te doen!

Zo werd vorig jaar de kleine Hoefprint-kaas ontwikkeld door boerderij Aurora. Het initiatief kwam van Milieudefensie, toen duidelijk werd dat Nederlandse koeien sojavoer te eten krijgen dat verbouwd wordt op voormalig regenwoud... Terwijl er natuurlijk ook andere opties zijn om een koe te eten te geven!

De Kleine Hoefprint kaas is gemaakt van melk van koeien die gevoerd zijn met gras, erwten, lupine en Europese soja. Bekijk de infographic hier.

Ik vind het een tof initiatief! Meer dan 12.000 mensen bestelden een kaasje vooruit, zodat de boeren aan de slag konden. Vanwege het succes blijft de kaas voorlopig gemaakt worden. Je ziet het: wat je koopt heeft echt invloed.
Interesse? Je kunt de kaas (belegen of jong belegen) online bestellen.


6. Vernieuwend

In de voedingsindustrie valt ontzettend veel geld te verdienen. Echt: mensen maken er hun baan van om nieuwe (ongezonde!) toetjes te verzinnen voor Mona of Campina. En ergens verdient iemand een boel geld aan de promotie van drankjes als 'Spa muntwater met een vleugje appel'.
Supermarkt Jumbo is er een ster in, al deze nieuwe producten meteen in het assortiment te gooien; alsof we ze nodig hebben...


Milka Cranchito Snax: zoet, zout en krokant? Het lijkt vooral op hondenvoer...

Bron

Goed: iets bijzonders eten of drinken op zijn tijd mag natuurlijk heus wel :). Het is niet dat ik je wil verbieden alle nieuwe producten te kopen. Maar ik wil je wel vragen na te denken over de nieuwste producten.

Tonijnstukken in satésaus. 
Crunchy roomijsbolletjes in een pakje. 
Brooddipper. 
Milka Cranchito Snax.

Mijn mening?
Ik zie een rijtje producten die niets anders bijdragen dan empty calories, meer afval en meer winst (maar niet voor jou). Zolang wij blijven kopen, blijven dit soort producten op de markt komen. En dus koop ik ze liever niet, want ik heb deze producten niet nodig. Ik heb liever minder te kiezen, maar meer verantwoorde keuzes.

Iets doen tegen onzinnige claims? Breng je stem uit bij de Liegebeestverkiezing van WakkerDier.

Tegelijkertijd is er ook een grote groep nieuwe producten die ik liever zou stimuleren.
- Fair trade koffie en thee
- Lokaal geproduceerd groente en fruit
- De fantastische kaas die ik noemde bij het punt hierboven
- Soep van groente die anders weg wordt gegooid.
- Vrijwel alle producten bij de WAAR-winkels.

Ga eens zelf kijken, wie weet vind je iets dat je geld veel meer waard is dan het zoveelste toetje of chocolaatje... :-)


Deel 3 volgt binnenkort!

8 opmerkingen:

 1. Ben het met je eens maar vind het, zeker met twee kleine kinderen, toch best heel moeilijk. Want wat als je wil rekening houden met dierenwelzijn, milieu, portomonee, gezondheid en gezin.... Vaak moet je voor een product kiezen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt zeker een punt: er zijn miljoen dingen waar je rekening mee wilt houden, idealiter. Mijn blogs zijn ook wel érg idealistisch. Toch denk ik dat je door slim te plannen (en oefenen daarin) al heel wat kunt bereiken :-) Jouw kinderen krijgen nu misschien ook wel een beetje de leeftijd dat ze gaan vragen om (ongezonde) producten, of niet? Dat is ook lastig, lijkt me.

   Verwijderen
 2. Ik had sinds juli niet meer gekeken naar de blogs die ik normaal gesproken nauwlettend volg, dus ik heb je even bijgelezen. Dat was fijn. Ik zal er verder geen woorden aan vuil maken, maar dat mocht je wel weten :) Ik geniet ervan.
  (Al koop ik zelden voorverpakt fruit, ik schrik wel van dat artikel over de ananasstukjes.)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha. Die nieuwe producten die er steeds komen, ik vind het echt bizar. Ik had er nooit echt op een idealistische manier over nagedacht, alleen op een manier van... wie wil dat nou? Die milkadingen, een reep is toch al lekker genoeg? Soms trap ik er alsnog in, maar dan kom ik vaak bedrogen uit want het is vaak minder lekker dan 'normale' producten.
  Goeie informatie weer :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha ik vind je eerste stukje wel grappig, want ik heb gisteren voor het eerst op de hoeveelheid calorieën gelet in voedingsmiddelen maar gezocht naar datgene met de MEESTE calorieën. Aangezien mijn verstandskiezen getrokken zijn moet ik voorlopig op zacht voedsel leven, dus heb echt lopen zoeken naar iets wat voldoende vult ;) Overigens moet ik dus maar niet te goed op etiketten gaan letten, want ik heb al ondergewicht ;)

  Wat wel goed is aan die boycot van Rusland is dat Nederlandse groentes en fruit nu erg gepromoot worden :) Ik doe vrolijk mee met het kopen van Nederlandse producten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, vervelend! Heb je er veel last van? Ik heb toen een nogal gecompliceerd beloop gehad en kon heel weinig eten. Producten als stevige soep (wortelsoep met kokosmelk erdoor), appelmoes en yoghurt/vla waren niet aan te slepen ;-) Succes!

   Ja, dat is waar! Ik eet ook meer tomaten, merk ik, en bij mijn groenteman zijn ze nog veel goedkoper geworden ook.

   Verwijderen
 5. Ik ben vegetariër en let absoluut op wat ik eet. Toch spring ik af en toe uit de band met een reep chocolade van Tony's. Ongezond of niet, als je je daarvan bewust bent, mag je het best eens van nemen. Ik ben wel benieuwd naar de zero-calorie pasta. Was het uberhaupt eetbaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tony's vind ik een heel verantwoorde manier van 'uit de band springen' ;-)
   Ik heb geen idee, ik heb de pasta alleen gezien en niet gekocht!

   Verwijderen