zondag 12 februari 2017

Living like Larry - Stemmen met je idealen

Tijd voor... politiek!

Of je nu een gepassioneerd volg(st)er van de politieke ontwikkelingen bent, met een half oog toekijkt of er het liefst helemaal niet mee te maken krijgt: je ontkomt er niet aan. In maart zijn er in ons land weer verkiezingen. Om precies te zijn: op 15 maart 2017 mogen we stemmen wie er in de Tweede Kamer komt te zitten.

En dat is iets heel belangrijks, al kan ik me voorstellen dat dat niet zo voelt. Of dat je soms niet meer weet waar te beginnen.

Met dit artikel help ik je door de partijen en verkiezingsprogramma's heen, zodat jij straks overtuigd kunt zeggen: ik heb op partij X gestemd omdat zij mijn idealen uitdragen! 


Waarom is het belangrijk om te stemmen? 

1. Omdat je wil dat de juiste personen aan de macht komen. Kijk naar Amerika.
2. Omdat je wil dat er in ieder geval een politicus is (desnoods in de oppositie) die jouw idealen uitdraagt.
3. Omdat mensen gevochten hebben voor jouw stemrecht. Vanaf 1917 (nu dus 100 jaar geleden) kan een vrouw zich verkiesbaar stellen. En vrouwen mochten vóór 1919 niet eens stemmen. Arts Aletta Jacobs werd in 1883 afgewezen toen zij vroeg om kiesrecht.
Kortom... alle reden om nu wel te gaan stemmen.


Help! Ik weet niet waar ik moet beginnen!

Het is belangrijk dat je eerst vooral voor jezelf weet, wat jij belangrijk vindt. Waarschijnlijk ben je jong en interesseren onderwerpen als hypotheekrente-aftrek, één groot zorgfonds of legalisering van wiet* je niet zo. Of heb je wel een mening over een de mogelijkheid tot een referendum, maar is het niet je grootste zorg.

Er bestaat een hele rits aan invullijstjes online ("wijzers en kompassen") die je een advies kunnen geven.

1. De stemwijzer koos bovenstaande minderinteressante thema's wél om je te adviseren. Voor mij was het niet helemaal wat ik nu precies belangrijk vind. Maar ach, je kunt er beginnen. Op de Stemwijzer is trouwens ook veel kritiek.

2. Gelukkig kun je ook gebruik maken van de Kieswijzer van Trouw, die ik een stuk meer vertrouw (hihi, woordgrap). De Kieswijzer doet het trouwens niet zo goed in browser Mozilla.

3. Maar het topstuk vind ik toch wel het Groene Kieskompas! Dat ligt echt helemaal in mijn straatje, qua stellingen, en ik denk ook bij de lezeres van mijn blog. Dankzij Iris was ik er meteen van op de hoogte.

4. Op 15 februari wordt ook nog eens de Jongerenkieswijzer gelanceerd. Die heb ik nog niet kunnen beoordelen.

Wat kan ik nog meer doen?

Eerdere verkiezingen, zoals in 2012, waren er best wat andere sites die je wilden helpen met je keuze. Zo had je de Groene/Duurzame Stemwijzer, bijvoorbeeld. Ik ben er al een tijd mee bezig, maar bij deze verkiezingen heb ik ze nog niet online zien komen, helaas...
Gelukkig kun je zelf ook heel wat!

Het belangrijkste is te beslissen welke onderwerpen jij belangrijk vindt. Daarna kun je nagaan hoe partijen die jij overweegt hierover denken. Het is ook goed om te weten wat jouw "antipartijen" vinden, maar verspil hier vooral niet te veel tijd aan.

Vind je het belangrijk hoeveel vrouwen of jongeren er binnen een partij de ruimte krijgen? Lees dan dit of dit artikel eens. Spoiler: de Tweede Kamer zal sowieso voor 2/3e uit mannen van middelbare leeftijd bestaan.Bron: Statiegeld moet blijven

Hoe denkt partij X over milieu, dieren- en mensenrechten?

Er zijn een heleboel "groene" onderwerpen te bedenken! Vraag is... wat is voor jou het belangrijkst?
De Facebookpagina Statiegeld moet blijven zette het al op een rijtje: hoe denken partijen over statiegeld? Vluchtelingenwerk maakte een overzicht van partij-meningen omtrent asielbeleid; je vindt het hier.

Dat inspireerde mij een tabel te maken over belangrijke onderwerpen die te maken hebben met dierenwelzijn, milieu en mensenrechten.**
Zoiets kun jij natuurlijk ook: verdiep je online in partijprogramma's (meestal gemakkelijk te downloaden als PDF) en maak zo je keuze.


Wat is strategisch stemmen? Is dat iets voor mij?

Strategisch stemmen: stemmen op een grote partij die kans maakt in de coalitie te komen. Dit doe je in plaats van stemmen op een kleine partij waar je misschien meer overeenstemming mee voelt, maar die naar jouw inzicht of de peilingen geen kans maakt te mogen regeren.

Is het iets? Dat is een vraag die pas achteraf beantwoord zult zien. Je weet per definitie pas als de regering gevormd is, of jouw stem zin heeft gehad.
Wel duidelijk is dat je helaas niet altijd op verkiezingsbeloften van gedroomde coalitiepartijen kunt rekenen. Een onverwacht grote winnaar zal toch kunnen of soms zelfs moeten deelnemen in het kabinet.


Maar ik ben op vakantie/niet in Nederland op 15 maart.

Geen probleem. Nu je er zo ruim van te voren over nadenkt, leer je meteen wat je daaraan kunt doen: stemmen per brief. Je vraagt het aan op de site van je eigen gemeente.


Tot slot nog even dit. Je kent misschien wel de volgende quote

Every time you spend money, you're casting a vote for the world you want to live in

Oftewel: jouw uitgavenpatroon geeft aan wat je belangrijk vindt.

Heel zwart-wit geschetst: geef je je geld uit aan bio-industrie vlees, sweatshop & milieu-onvriendelijke kleding, sigaretten, vuurwerk, een auto en fossiele brandstoffen? Of kies je voor eerlijk geproduceerd voedsel, lokale groente, fair trade chocola, goede doelen, groene stroom en kleding met duidelijke herkomst?

De keuze is aan jou. Elke dag weer.

Dit geldt wat mij betreft ook voor stemmen. Dan gaat het zelfs over reusachtige geldstromen zoals subsidies!
The possibilities are endless... Just think about it :-)
Achtergrond
Dit is niet de eerste keer dat ik schrijf over politiek en groen idealisme. In 2012 moest er ook gestemd worden en schreef ik een kort stukje, genaamd Groen Stemmen. In dit stuk heb ik het onderwerp uitgebreider behandeld.

Ik zou het leuk vinden om in de reacties te lezen of er behoefte is aan meer stukjes over politiek en de Tweede Kamerverkiezingen! Laat het me hieronder weten.


* Goh, die optie, de legalisering van wiet, daar hebben we het echt al eeuwen over...sinds ik mag stemmen in ieder geval. Wietgebruik irriteert mij als grote-stad-liefhebster (én arts) vooral. Legalisering is dus niet zo belangrijk voor mij.

** Aanvankelijk had ik dit overzicht op mijn blog willen delen, maar het is eigenlijk beter om het zelf uit te zoeken. Wat ik belangrijk vind, speelt voor jou wellicht geen rol. De één leest hier misschien voor milieuzaken, maar een ander totaal niet. Kortom: ik wil mijn politieke mening niet aan jullie opdringen, maar handvaten om het uit te zoeken, die geef ik je graag :-)

1 opmerking:

  1. Wat goed om jouw blogpost over dit onderwerp te lezen! Het komt heel erg overeen met hoe ik er over denk. Leuk dat jij er net wat meer diepgang aan geeft. Ik ga even naar je linken in die van mij!

    BeantwoordenVerwijderen