zaterdag 19 mei 2012

Living like Larry - An update for the better

Tijd voor positieve hapjes food for thought! :)

- Herinneren jullie je nog No Impact Man? Colin Beavan for president, wat denk je daarvan? Of nouja, Colin wil de politiek in. Hoewel we hem niet kunnen helpen met een stem, word je van het bekijken van Vote Colin wel blij: dat er zulke mensen bestaan.

- Recycling. Soms denk ik dat we er een beetje teveel op focussen. Reduce - reuse - recycle is het 'klassieke motto', maar over die eerste twee hoor je veel minder. Vooral reduce moet het niet van zijn populariteit hebben: liever kopen we een nieuwe tas van vele (duizenden?) gerecyclede anderen, dan dat we één tas minder kopen. Maarrr...bij de tassen van Ecoist mogen jullie even verlangend kijken allemaal :) Ze zijn toch onbetaalbaar ;-) Het verhaal erachter is ook erg mooi.


- In aansluiting op het punt hierboven: verhalen lezen op Zero Waste Home - inspirerend. Dit stuk heet niet voor niets: Why Ditching the Garbage Bin is Good for Community (een voordeel waar ik zo snel nog niet aan had gedacht)
Buying no-waste often looks like this: if you want cheese, a person will have to cut it for you, and if you want strawberries, you will have to buy them in June from a person who grew them, and if you want bread, you will need someone to hand you the loaves; they will be good and a little warm.  After a while, these people handing you your bread, slicing your cheese, selling baskets of berries will begin to know you.  You will begin to know them. (meer)

-
Niet dat ik ze eet, maar om wille van fair trade mag het nu: Monatoetjes gaan eerlijke cacao gebruiken! Nouja, dertien, ik weet niet of ze dat allemaal zijn... maar elk stapje is er één!

- Goed, en ook zij zijn er nog niet maarr... megabedrijf Microsoft wil binnen een jaar alle klimaatkosten internaliseren. Klimaatneutraal worden dus. Ze hoopt een voorloper te zijn voor andere bedrijven - dat hoop ik ook.

- Ander mooi plan: importverbod voor producten met legbatterijeieren uit andere landen. Want ja, die goedkope koekjes bij de Aldi komen uit andere landen waar het verbod niet zo goed nageleefd wordt...:(

- En: samenwerkingsprogramma's tussen het WNF en bedrijven werken echt! :)

- Een medewerker van Worse than Bad vond mijn stuk over Shell goed! :D Dat is mooi, want het bedrijf heeft nieuwe olielekken gemeld, %$#*!. Het begint cartooneske vormen aan te nemen, deze lek. Daarom nog even: klikken op dit sarcastische stuk!  ''Ik weet dat bij Shell het verdienen van geld nooit voorop heeft staan. De mens staat altijd centraal. Ik weet ook zeker dat het bedrijf niet wist dat het water vervuilt waar mensen van moeten drinken, dat het mensen ziek maakt en de risico's op kanker fors verhoogt. En Shell is ook vast verrast dat er zo veel gevaarlijke gassen zijn verspreid in de Nigerdelta door middel van 'flaring'. Dus hebben we ze er eventjes op geattendeerd. Ik ben ervan overtuigd dat het bedrijf alle problemen nu zo snel mogelijk oplost. Waarschijnlijk al binnen een week.''

 Ghehe.

P.S. Het samenstellen van deze blog was bijzonder ingewikkeld. Er is weinig goed nieuws of er kleeft slecht nieuws aan. Helaas. Mijn Larry-stukjes hebben voorlopig onderwerpen zat.

8 opmerkingen:

 1. Bij mij in de bieb hebben ze het boek van Colin. Toen ik dat zag, meteen geleend en gelezen natuurlijk. Kende de documentaire al wel, maar het boek is echt nog veel fijner. En dat artikel Why ditching the garbage bin is good for community ga ik meteen even bekijken. Klinkt goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig dat je drie na laatste punt, neem ik aan, naar aanleiding van een uitzending van KvW was. Vorig jaar kocht ik het boek Het Supermarktparadijs van Roland Duong, die jarenlang aan dit programma heeft meegewerkt. Opvallend in zijn boek vond ik het volgende:
  'Staat er 'scharrel' op een doos eieren, dan zitten de kippen snavel aan snavel in een grote schuur. Het heeft niets idyllisch. Biologische kippen hebben iets meer ruimte maar dat houdt niet over. Brave biologische boeren mogen het scherpe puntje van de kippensnavel er niet af schroeien. Dat klinkt heel vriendelijk, maar ook een bioboer moet grote aantallen kippen ouden om uit de kosten te komen. Wat gebeurt er met een grote groep kippen die zo dicht opeen zijn gepakt in een grote schuur? Ze krijgen de pik. Niet zomaar. Een kip met een klein wondje is de sigaar. Een kaal plekje in het verendek, een bloederig schrammetje, een kip doet 'pik' en het wondje wordt een wond. Andere kippen roeren hun niet gesnavelkapte bek. Kannibalisme is het gevolg.
  Welke kip is er het beste aan toe? Het mag niet hardop gezegd en daarom wordt er gefluisterd: de legbatterijkip. Inderdaad, de kooien zijn klein, het leven is eentonig. Maar er is geen stress van opdringerige en moordlustige soortgenoten, geen stress van verplichte kale uitloop. De batterijkip leeft ook gezonder. Vrij van besmettingsgevaar heeft deze kip veel minder medicamenten nodig dan zijn vrijere soortgenoten. Maar kiezen mogen we niet meer voor het controversiële batterij-ei. Het is verbannen uit het supermarktschap.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoewel dat stuk van Duong inderdaad niet gelogen is, vind ik niet dat je zo kunt zeggen dat de legbatterijkip er beter aan toe is. Heeft minder medicamenten nodig? Die dieren leven op antibiotica! Daardoor worden ze niet meer ziek, nee, maar ze kunnen ook niet op hun poten staan, want daar zakken ze door heen (bron Safran Foer - Dieren Eten). Overigens vind ik (verdoofd) snavelkappen wel als een oplossing klinken, voor de biologische problemen.

   Verwijderen
  2. Wow, dat heb ik echt nog nooit eerder gehoord. Ik zou me bijna schamen dat ik graag eieren eet. Maar eens opperen of we weer zelf kippen in de tuin gaan houden om de eitjes van te eten.

   Verwijderen
 3. Jammer dat het veel moeite kostte om al dit goede nieuws te vinden, maar toch is het fijn om te weten dat er zoveel inspirerende dingen aan de gang zijn. Bedankt dat je ze voor ons hebt opgezocht :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ben ik het helemaal mee eens. Het is fijn om een keer iets positiefs te lezen, maar het is eigenlijk enorm jammer dat het zo schaars is.

   Verwijderen
 4. Geweldige blog, ik blijf u zeker volgen! Goh en we blijven proberen he, met (hele) kleine stapjes misschien, maar we komen er wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hmm, om eerlijk te zijn ben ik nou niet echt overdonderd door dit nieuws :/ het is wel goed hoor, daar niet van, maar om nou te zeggen dat het de wereld redt.
  Okee, sorry, heel negatief! Dat Microsoft klimaatneutraal gaat en dat importlegbatterijproducucten verboden worden in NL vind ik wel echt opstekers :)

  BeantwoordenVerwijderen