dinsdag 27 december 2011

Living like Larry XIV - Mattel, Disney, Greenpeace en actie


Barbie, it's over. I don't date girls that are into deforestation.
Bron: Greenpeace.

Ik houd van succesvolle en gerechtvaardigde acties, zoals de Barbie-actie van Greenpeace. Deze actie was ook nog eens heel ludiek: Ken 'maakte het uit' met Barbie, nadat hij er achter kwam dat zij meehielp aan ontbossing. De verpakkingsmaterialen van Mattel komen namelijk van APP, een Indonesisch bedrijf dat voor zijn karton regenwoud kapt. Regenwoud dat leefgebied is van de (bedreigde) Sumatraanse tijger. Met bedreigd bedoel ik: er zijn naar schatting nog maximaal 400 tijgers over (!).  Ik ben in regenwoud geweest waar deze tijgers ooit leefden. Het is ZO MACHTIG. Natuur is iets veel groters dan wij. Als je niet snel ontroerd bent (of eigenlijk: juist als je dat bent), kun je het filmpje van de tijger die zeven dagen vast zat in een val en afgemaakt moest worden dankzij APP zelf bekijken. Dan begrijp je ook waarom Greenpeace druk wilde zetten op APP. Druk zetten gaat soms het beste als je dat doet via een afnemer, een klant zoals Mattel. Mattel is inmiddels om: het zal in de toekomst geen papier en karton van APP meer gebruiken.
Jammergenoeg gebruikt het zo lief klinkende Disney ook materiaal van APP. Nog steeds.

Greenpeace heeft succes gehad in 2011, en de acties in 2010 ben ik ook niet vergeten. Voor mij reden om te doneren aan Greenpeace. Ik wil dat er opgespoord blijft worden, actie gevoerd blijft worden, tot we overal zonder schuldgevoel kunnen kopen, totdat alles zonder schuldgevoel gegeten kan worden (tenminste, zover dat binnen je overtuiging past). Ik zeg hiermee niet dat ik vind dat iedereen aan Greenpeace zou moeten doneren. Je moet doen wat bij je past, en geven wat je kunt missen.

Via Greenpeace kwam ik terecht op ikkominactie.nl. Precies wat je denkt: een site met acties die je meteen zelf kunt doen om de wereld een beetje te verbeteren. Per actie staat vermeld hoe veel tijd het je kost (2 minuten, 5 minuten of soms ook '1 dag' of 'meer tijd'). Sommige acties bestaan uit het tekenen van een petitie (en daar ben je het waarschijnlijk niet altijd mee eens). Maar de meeste zijn het klikken waard. Je moet je eigenlijk aanmelden als je je acties bij wilt houden, maar je kunt ook gewoon doorklikken. Zelf vond ik het berekenen van mijn voedselafdruk de moeite waard.

Onderweg op internet (soms voelt het net een reis) kwam ik ook leuk nieuws tegen. De top 10 nieuwe soorten uit 2011, bijvoorbeeld. De 'spongebob paddenstoel' (Spongiforma squarepantsii) staat er trouwens niet tussen, daarvoor moet je hier kijken.
En tot slot, ter inspiratie, voor een beetje hoop en omdat de maker van dit filmpje er zoveel tijd aan heeft besteed:

12 opmerkingen:

 1. Mijn voedselafdruk was 1,3 hectare, er is dus nog ruimte voor verbetering ;)En dat filmpje is echt wauw... zo mooi en goed gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig stukje weer! Ik moet eigenlijk nu weg, maar zag je post op bloglovin' en wilde 'm gelijk lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oei, 1,5 hectare :/ Nou ja, dat is dan nog best 'goed'. Maar niet echt. Die rotverpakkingen!
  Fijn stuk, goed opgebouwd en lekker overzichtelijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die actie van Barbie ken ik helemaal niet! Ik zou me diep moeten schamen. Denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn tussen alle blogs zo'n beuwstwordingsblogs te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk, ik ga meteen op Ik Kom In Actie kijken. Als iedereen nou iets doet, doen we met zijn allen een boel. Inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Interessant die voedselafdruk, maar hebben ze er ook rekening mee gehouden hoeveel energie de vitamine B-supplementen gaan kosten als iedereen ineens geen vlees, vis en zuivel meer eet? :P

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Niet nodig, vleesvervangers zijn verrijkt... Oh, het was een grapje :P

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kende de actie van Barbie ook niet, al wist ik wel van het gebruik van regenwoudbomen in het verpakkinsgmateriaal. Hoe dan ook een goede actie van Greenpeace! En dat filmpje is echt geniaal :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vleesvervangers zijn ook zuivel toch? :P

  Btw, die sites zijn interessant, maar ik krijg jeuk van alle fabeltjes over de chemische industrie. Toxic links, toxic rechts, wat een bangmakerij. (Waarom zeggen ze niet gewoon dat ons afval slecht is voor het milieu? Dan raak je tenminste de kern van het probleem!)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hmm.. mijn vleesvervangers zijn in de eerste (tweede, en derde) plaats geen zuivel hoor? Tofu, bonen, noten, linzen... meer dat soort dingen.

  Precies om de reden die je al noemt: toxic klinkt enger. Overigens weet ik niet welke site je nu precies bedoelt, maar er bestaat natuurlijk wel 'schadelijker' afval. De 600 containers vol met oude electronica die elke week in Afrika aankomen lijken me gevaarlijker dan even zoveel oud papier of appelschillen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ohja, even niet aan gedacht. ;)

  Ik bedoel niet specifiek een site want er zijn er echt veel die allemaal onzin verkopen over chemicaliën. Alsof de chemische industrie ons wil vergiftigen en overal de schuld van is ofzo, het leidt af van het échte probleem, want ook natuurproducten kunnen schadelijk zijn. Het gaat er niet om of iets onder het kopje 'chemisch' valt, het gaat erom dat we met zijn allen beseffen wat de gevolgen van het gebruik van een product zijn, of dat nu papier of elektronica is!

  BeantwoordenVerwijderen