zaterdag 18 februari 2012

Living like Larry - De wereld redden met een muisklik

Of: de kracht van de massa.
Vaak als ik me ergens zorgen over maak, stuur ik een mail. Zo schreef ik een brief naar H&M, daarop kreeg ik een serieus antwoord. Maar vaker krijg ik géén antwoord, of een erg ongeïnteresseerde, standaardreply. Albert Heijn en Lipton verzekerden mij in één zin 'uw opmerking heeft onze volle aandacht'. Dat was helaas geen antwoord op de vele vragen die ik stelde...
Misschien komt het omdat ik een van de weinigen ben die de moeite neemt om een mail te sturen. Of omdat één consument minder het bedrijf niets kan schelen. Maar: veel organisaties organiseren mailacties waar iedereen aan mee kan doen! Met een groep sta je een stuk sterker. Omdat ik achteraf vaak bedankmails terugkrijg waar ik erg blij van word, wil ik twee mailsystemen met jullie delen. Ze werken precies hetzelfde: je geeft je emailadres op, je krijgt één keer in de 2 maanden, soms in het halfjaar (! echt bijna nooit dus) een mail, als jouw stem nodig is bij een actie!

Ik doe trouwens niet overal aan mee (dan kan ik elk initiatief wel op Facebook gooien...), maar een mail sturen vind ik een kleine moeite. Of, kleine moeite? Ik bedoel: géén moeite: klik, en weg is je aanklacht!

Earth Alarm
Milieudefensie bedacht het Earth Alarm. Ik had me al een hele tijd geleden aangemeld, maar pas afgelopen week kreeg ik voor het eerst een email. Een Earth Alarm ziet er zo uit:

Het is dus een email waarin je gevraagd wordt een boze of bezorgde mail naar een bedrijf te sturen. Het leuke is: dat doe je niet alleen. Bij Earth Alarm doen er 8000 mensen met je mee! Er staat al een hele brief klaar, maar je kunt hem zelf nog aanpassen. Inkorten bijvoorbeeld.
Je kunt ook meedoen per post, maar dan gaat volgens mij het milieu-aspect een beetje verloren...
Hier kun je je opgeven voor Earth Alarm. Don't worry: ze vragen inderdaad je adres maar ik heb nog nooit post ontvangen.


Amnesty
Amnesty ken je vast wel van de brieven. Jarenlang besteedden vrijwilligers hun tijd aan brieven overschrijven (nog steeds, trouwens). Ik heb dat nooit gedaan, want iets overpennen... dat is alleen aan mij besteed als het om prachtige quotes gaat. Maar de mailacties: daar sta ik 100% achter!

 
 Af en toe komt er een mailtje in je mailbox, als ergens ter wereld mensenrechten worden geschonden. Voorbeelden? Protestmails tegen opkomende wetgeving die er in Rusland voor ging zorgen dat homo's niet meer mochten stemmen, of een Indiase arts die de doodstraf boven zijn hoofd heeft hangen, omdat hij de gevaren van kernenergie bekend maakte. Zelfs als je het niet met de bedreigde persoon eens bent, hoef je de mail maar te lezen om een beetje misselijk te worden van zoveel onrecht. En het liefste wat je  zou willen doen is helpen...

Well, makkelijker kan het niet: je klikt op beantwoorden en dan op verzenden. Je verandert niets. Na afloop krijg je bijna altijd een bedankmail, en af en toe ook een 'succesmail'. Die zijn het mooiste, want daar doe je het voor. Hier vind je een prachtig bedankfilmpje van Amnesty.

Meedoen kan hier! Leuk trouwens, bij Amnesty ben je samen met 65 duizend (VIJFENZESTIGDUIZEND!) andere mensen. De wereld wordt telkens een stukje beter... :)Nr. 21, februari 2012

6 opmerkingen:

 1. Goed van je! Ik heb stage gelopen bij amnesty, dat was erg leuk. Doe nu nog mee met de mailings.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb mijn email opgegeven bij Change.org. Daar worden petities op gezet waar je dan heel simpel je handtekening op hoeft te zetten (naam en mailadres opgeven en je kunt ook aangeven of je wel of niet wil dat je naam op de site bij de petitie wordt gezet). Als je tekent en het doel wordt behaald (dus er hebben genoeg mensen getekend) dan krijg je ook de resultaten toegestuurd. Heel leuk altijd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohja, change.org ken ik ook, ik zit daar ook in het bestand van sommige petities. A Pig Business/tegen factory farming heb ik gisteren nog getekend. Ik moet wel zeggen dat het me bij Change.org al snel duizelt omdat er zoveel is!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed, ik ga me inschrijven voor die van Amnesty. Ik heb altijd bewondering voor de organisatie gehad. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, met die mailacties van Amnesty doe ik al een tijdje mee, ik hoop echt dat het effect heeft :)
  Die Earth alarm klinkt ook goed! Ik ga me inschrijven!

  BeantwoordenVerwijderen